Kies uw land

Welkom bij de persoonlijke Shop van: Roland Bakker

country icon
country icon

Welkom bij de persoonlijke Shop van: Roland Bakker


De relatie tussen huidverzorging en zelfzorg

Reading Time: 2 minutes

Uzelf op de eerste plek zetten kan al gauw worden gezien als egoïstisch, maar dat is helemaal niet zo en u hoeft zich daar dus zeker niet schuldig over te voelen. Toon vriendelijkheid, liefde en compassie voor uzelf. Dat is een geweldige vorm van zelfzorg en daar zou u altijd tijd voor moeten maken.

Zelfzorg gaat niet alleen over het helpen beschermen van uw mentale welzijn. Het gaat ook over uw fysieke welzijn – de verzorging van het lichaam waarin u bent geboren en dat u altijd met u meeneemt. Soms vergeten we dat ons lichamelijk en geestelijk welzijn nauw met elkaar zijn verbonden. Zorgt u goed voor het een, dan kan dat ook wonderen doen voor het ander.

Betere huidverzorging voor betere zelfzorg

Het hoeft geen kapitaal te kosten om uw huid goed te verzorgen. Een goede huidverzorgingsroutine is voldoende. Maak van uw gezichtsreiniging ‘s morgens een verfrissend ritueel voor een goed begin van de dag. Dep uw huid na het reinigen droog en gebruik vervolgens een goede vochtinbrengende crème of lotion om uw huid beter gehydrateerd te houden.

Als u niet tevreden bent over hoe uw huid eruitziet of aanvoelt, kan dit een negatief effect hebben op uw zelfvertrouwen en geestelijk welzijn. Dat blijkt uit een onderzoek door de Britse vereniging van dermatologen.1 Uit het onderzoek bleek dat er een sterke relatie is tussen onze huid en onze mentale gezondheid.

De verzorging van uw huid kan van nature verkwikkend en rustgevend zijn. Het is een moment van ontspanning, van aandacht voor uzelf. Een moment waarop u alleen maar bezig bent met het ritualistische proces, het gevoel van het frisse water op uw huid, de verwennerij van het inmasseren van een vochtinbrengende of rijke lichaamscrème of de comfortabele warmte van een natte doek op uw gezicht. Deze ervaringen zijn niet alleen goed voor uw lichaam, maar ook voor uw geest. Kijk maar eens naar het ontspannende effect van huidcontact wanneer u uw huisdier aait. Lichamelijk contact kan fysieke maar ook mentale voordelen hebben, en de geur van een heerlijk huidverzorgingsproduct kan op zichzelf al een ontspannend effect hebben.

De kracht van uw huid

De huid is met zijn 1,8 vierkante meter in feite het grootste orgaan van het lichaam. Hij beschermt ons tegen microben en de elementen, maar laat ons ook temperaturen waarnemen en aanrakingen voelen. Doordat de huid doorlatend is, absorbeert hij alles wat u erop smeert. Uit gerenommeerd onderzoek blijkt dat de huid geurbestanddelen voor 100% absorbeert.2 Als je daarover nadenkt, is het niet meer dan logisch dat wat we op onze huid smeren ook in ons lichaam terechtkomt. Door schadelijke ingrediënten te vermijden, loopt u minder risico op reacties, ontstekingen en irritatie. Als u kiest voor huidverzorging met natuurlijke ingrediënten van hogere kwaliteit, voedt u uw huid van binnenuit.

Met een fijne huidverzorgingsroutine kunt u uw aandacht even naar binnen richten en profiteert zowel uw lichaam als uw geest. Een regelmatige huidverzorgingsroutine is een therapeutisch proces dat u een goed gevoel geeft.

  1. https://www.bad.org.uk/News.aspx?sitesectionid=154&itemid=9761 []
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1034/j.1600-0536.2000.042005251.x []