Kies uw land

Welkom bij de persoonlijke Shop van: Roland Bakker

country icon
country icon

Welkom bij de persoonlijke Shop van: Roland Bakker


Sofrologie, een techniek voor lichaam en geest

Reading Time: 2 minutes

Wat is sofrologie en hoe kan het als relaxatiemethode helpen stress te verminderen?

In Zwitserland en Frankrijk wordt sofrologie veel gebruikt om stress te verminderen, maar elders in Europa is sofrologie nog niet zo ingeburgerd. Maar dat zou snel kunnen veranderen, aangezien de methode in heel Europa in opmars is. Sofrologie is een relaxatiemethode die op dezelfde principes is gebaseerd als yoga en enigszins vergelijkbaar is met het meer erkende mindfulness.

De methode is in de jaren zestig ontwikkeld door de Colombiaanse neuropsychiater Alfonso Caycedo om een van zijn patiënten te helpen meer rust te vinden in het dagelijks leven. Sofrologie is ontstaan uit zijn onderzoek naar het menselijk bewustzijn. Tijdens de eerste International Sofrology Conference in 1979 legde Caycedo uit hoe het zowel een filosofie als een manier van leven was, maar ook een therapie en een techniek voor persoonlijke ontwikkeling. Sofrologie is een erkende therapie voor een breed scala aan problemen, van stressklachten tot slapeloosheid en omgaan met emoties en interpersoonlijke relaties1 .

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van ademhalingsoefeningen uit de sofrologie?

Sofrologie zorgt voor een kalme en gecontroleerde gemoedstoestand door gerichte ademhalingsoefeningen. Net als bij andere ontspanningstechnieken, is sofrologie iets wat je aanleert en door te oefenen verbetert. Er zijn twaalf graden waarbij u onder begeleiding van een sofroloog toewerkt naar een dieper bewustzijn. De eerste stap is een zogenaamde lichaamsscan waarbij u zich concentreert op de ademhaling en de aandacht richt op de gebieden van het lichaam met de meeste spanning. Daarna komen de meer mentale elementen van visualisatie en vervolgens gaat u lichaam en geest dichter bij elkaar brengen. De methode eindigt met het identificeren van uw persoonlijke waarden.

Wat is het verschil tussen sofrologie en andere relaxatietechnieken?

Het gebruik van relaxatietechnieken om onze geest tot rust te brengen en ons geestelijk welzijn te verbeteren is niet nieuw. Al eeuwen worden er over de hele wereld meditatie- en reflectiemethoden gebruikt om het belang van rust en ‘leven in het nu’ te onderwijzen. Sofrologie is in die zin anders dat het vaak meer gericht is op doelen dan andere vormen van meditatie en ademhalingsoefeningen. Sofrologie concentreert zich niet alleen op het nu, maar helpt u zich voor te bereiden op de toekomst. Zo leert u zich ontspannen in situaties die u nerveus of angstig maken. In Frankrijk wordt sofrologie al erkend als een manier om inzicht te krijgen in geestelijke gezondheid. Het wordt onderwezen op scholen en door verloskundigen gebruikt om het lichaam te helpen ontspannen tijdens de bevalling voor sneller herstel erna.

Hoe kunt u sofrologie uitproberen?

Als u echt wilt profiteren van de voordelen van sofrologie, kunt u onder begeleiding de verschillende graden doorlopen. Er zijn diverse audio-opnamen die u een voorproefje geven. Als u echt een idee wilt krijgen van wat sofrologie inhoudt, kunt u de volgende oefening proberen: sluit uw ogen, adem in en houd uw adem een paar seconden vast terwijl u alle spieren in uw lichaam aanspant. Laat vervolgens tijdens het uitademen alle spieren los en ontspan, zodat lichaam en geest tot rust komen2 .

  1. Research Gate: Four decades of sophrology and its scientific status []
  2. The Guardian: ‘Learning to live’ – why sophrology is the new mindfulness []