Kies uw land

Welkom bij de persoonlijke Shop van: Roland Bakker

country icon
country icon

Welkom bij de persoonlijke Shop van: Roland Bakker


Evalueer, reset en herbouw!

Reading Time: 4 minutes

Het nieuwe jaar is aangebroken. Dit is hét moment voor reflectie en nieuwe doelen.

Het voorgaande jaar kenmerkte zich door historische uitdagingen, maar ook door veerkracht. We weten niet welke uitdagingen ons nog te wachten staan, maar we hebben allemaal bewezen veerkrachtig te zijn door vooruitgang te boeken in het leven – lichamelijk, persoonlijk, professioneel, emotioneel en sociaal.

Nu we nadenken over wat we dit jaar willen bereiken, is het belangrijk dat we onze opgedane ervaring in ogenschouw nemen bij het bepalen van onze kansen. Deze drie belangrijke stappen helpen u om er een succesvol jaar van te maken: reflecteren, resetten en herbouwen.

Reflecteren

Hoewel het afgelopen jaar voor iedereen onvoorspelbaar was, kan het voor uw reflectieproces erg nuttig zijn als u erkent dat verschillende mensen verschillende scenario’s hebben ervaren – en nog steeds ervaren. Voor iedereen waren de gevolgen anders. Misschien hebt u persoonlijk te maken gehad met professionele en financiële problemen, gezondheidsproblemen of verlies. Misschien had al het slechte nieuws uit de wereld een negatief effect op uw mentale gezondheid. Misschien heeft een dierbare te maken gehad met deze uitdagingen. Het is belangrijk om niet te lang bij negatieve dingen stil te staan. En hoewel uw problemen misschien anders waren dan die van anderen, staat u er zeker niet alleen voor. 

Reflectie hoeft niet per se samen te hangen met het einde of begin van het jaar, maar dat zijn wel momenten die we associëren met een nieuw begin. Het is een goed moment om de balans op te maken van uw persoonlijk reactie op het leven, wat het leven u bood en hoe erop reageerde – de doorlopende cyclus. Wanneer u op uw belevenissen terugkijkt, foto’s bekijkt of uw dagboek leest, kunt u zichzelf belangrijke vragen stellen over die ervaringen. Dat helpt om moeilijke momenten te erkennen en om in te zien hoe u uitdagingen aanpakte en veerkracht toonde. Ook ziet u zo beter in welke obstakels persoonlijke vooruitgang in de weg stonden.

Wat hebt u dit jaar bereikt? Het hoeven geen grote mijlpalen te zijn. Het is net zo’n grote prestatie om tijd te maken voor zelfzorg, relaties of een hobby. Erkenning krijgen op uw werk, gewicht verliezen of een bepaalde klus in huis doen: dat zijn allemaal geweldige prestaties. Uzelf complimenteren is een belangrijk onderdeel van het reflectieproces.1

Ga nog een stap verder en daag uzelf uit dieper te gaan in de reflectie. Vind de gevoelens, acties en gedachten die bij die prestaties hoorden. Denk na over hoe dat ook moeilijk was! Het terugkijken op prestaties gaat niet alleen maar om het vinden van de pot met goud aan het einde van de regenboog. Het zou ook gedachten moeten opwekken over moeilijkheden, strijd, doorzettingsvermogen en veerkracht. Erken en vier al die stappen op uw weg naar succes.

Al deze punten van reflectie helpen u te bepalen hoe u het afgelopen jaar bent veranderd en wat u over uzelf hebt geleerd.

Resetten

‘Nieuw jaar, nieuw ik’ is een populaire uitdrukking rond deze tijd van het jaar. Dit is de perfecte tijd om te resetten en om u op het nieuwe jaar te richten. Resetten komt erop neer dat u uw behoeften erkent en actie onderneemt om ze te vervullen. Het is de basis van zelfhulp. Wat hebt u nodig om vooruit te gaan? Richt u niet op wat er voor u ligt, maar bedenk wat uw lichaam en ziel nodig hebben om zich energiek en compleet te voelen, nu en in de toekomst.

Dit betekent niet alleen massages of een dagje naar een wellnesscentrum. U moet er wel wat voor doen – soms zelfs dingen die u niet leuk vindt. Besteed aandacht aan uw medische behoeftes en uw gezondheid, ontdoe uw huis van rommel, bekijk en orden uw documenten (en gooi weg wat weg kan), voer kleine huishoudelijke klusjes uit zoals het opnieuw indelen van uw keuken of het opruimen van uw garage. Besteed zo min mogelijk aandacht aan frivole of onnodige behoeften en wensen, zodat u zich kunt richten op wat echt belangrijk is in het leven.

Nadat u deze taken hebt uitgevoerd, kunt u zich op de aangenamere zelfzorgactiviteiten richten, zoals uitslapen, een massage boeken, een bad met aromatherapie nemen, de hele avond naar uw favoriete muziek luisteren of naar uw favoriete programma kijken.

Herbouwen

Nu is het tijd om te herbouwen. Het pad hiervoor wordt duidelijker na diepe reflectie en de nodige en aangename zelfzorg (resetten). Herbouwen betekent dat u prioriteit geeft aan datgene wat u absoluut moet doen en dat u zorgvuldig kiest wat u in de resterende tijd wilt doen. Is er iets van vorig jaar (of vorige jaren) dat u had willen bereiken of proberen, maar waar u niet aan toe bent gekomen? Is dat nog steeds iets wat u wilt doen?

Richt uw aandacht op dingen die u plezier en energie geven en vind een manier om die dingen sterker in uw leven te integreren. Als u meer vrije tijd wilt, inventariseert u eerst wat niet belangrijk is voor uw financiële of persoonlijke welzijn. Misschien wilt u meer rust en harmonie. Besteed uw vrije tijd dan aan activiteiten die u dat bieden, zoals een wekelijkse wandeling in de natuur, dagelijks yoga doen, elke maand tijd met een vriend(in) doorbrengen of gewoon even alleen zijn en niks doen.

Reflecteer, reset en herbouw in het nieuwe jaar, zodat u helemaal klaar bent voor wat 2021 ook brengt.2 Dit is hét moment. We weten allemaal dat goede ideeën niet altijd eenvoudig toepasbaar zijn in ons leven. We moeten ons best doen om onze aandacht te richten op de goede dingen om ons heen, waaronder de miljoenen prachtige mensen in de wereld. Het leven is altijd cyclisch en we beginnen aan een nieuwe tijd. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Sommige wijze mensen noemen dit het Watermantijdperk. We zijn hier om van het leven te genieten, dus laten we dat vooral doen!

  1. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JWAM-10-2015-003/full/html []
  2. https://hbr.org/2020/06/how-to-reset-your-goals-during-a-crisis []