Kies uw land

Welkom bij de persoonlijke Shop van: Roland Bakker

country icon
country icon

Welkom bij de persoonlijke Shop van: Roland Bakker


Guarana als natuurlijk energiesupplement

Reading Time: 3 minutes

Wat is guarana en hoe werkt het?

Guarana, dat ook bekend staat onder de wetenschappelijke naam Paullinia cupana, is populair als natuurlijke energiebooster die kan worden toegevoegd aan drankjes als alternatief voor thee of koffie. Guarana-extract bevat van nature cafeïne, maar onderzoeken hebben aangetoond dat het ook een positief effect op de gezondheid kan hebben.1 Eeuwen voor deze onderzoeken werden uitgevoerd, gebruikten de inwoners van de Amazone guarana al als stimulerend middel.

Guarana is een klimplant die is verwant aan de esdoorn. De plant heeft helderrode zaadjes met een zwarte ‘pupil’ in een witte ‘oogbal’. Guarana lijkt een beetje op een combinatie van een aalbes met een zwartoogboon.

Guarana werd traditioneel bereid door de zaden te roosteren en ze tot een poederachtige pasta te malen. Deze pasta werd vervolgens door Braziliaanse stammen gebruikt als geneesmiddel en energiebooster.

Guarana en cafeïne

Guarana bevat zelfs meer cafeïne dan koffie en guaranazaadjes bevatten minstens vier keer zoveel cafeïne als koffiebonen.2 Het natuurlijke stimulerende effect is afkomstig van een substantie genaamd guaranine. Deze heeft dezelfde chemische structuur als cafeïne en geeft guarana zijn stimulerende werking.

Verkrijgbare vormen van guarana

In Brazilië wordt guarana nog altijd veel gebruikt in voedsel en drankjes.3 Meer dan 70% van de geproduceerde guarana gaat naar de drankenindustrie en van de resterende 30% wordt guaranapoeder gemaakt.4

Zijn natuurlijke stimulerende werking wordt wereldwijd ook steeds bekender, waarbij de Verenigde Staten en Europa inmiddels ook grote afnemers zijn. Guarana wordt voornamelijk gebruikt in siroop- en poedervorm en heeft een fruitige smaak met houtachtige of aardse ondertonen.

Guarana als natuurlijke energiebooster in plaats van koffie

De natuurlijke cafeïne uit guarana-kruidenextracten in combinatie met andere chemische bestanddelen in deze plant zorgt ervoor dat cafeïne langzamer wordt opgenomen. Dit zorgt voor een evenwichtige energie-afgifte waar u langer profijt van hebt. Koffie en cafeïnehoudende frisdranken zorgen voor een snelle energiepiek die razendsnel daalt zodra de cafeïne is gemetaboliseerd. De werking van guarana houdt langer aan en het energieverhogende effect van een drankje met guarana is veel sterker dan dat van cafeïne alleen.

Gezondheidsvoordelen van guarana

Guarana zou een aantal gezondheidsvoordelen hebben, en uit diverse onderzoeken komt naar voren dat dit komt door de antioxidanten in het extract van de guaranazaadjes die bijdragen aan de energieverhogende effecten.2

De antioxiderende eigenschappen van guarana zijn inderdaad indrukwekkend; guarana-zaadextract bevat bestanddelen met waardevolle antioxidanten als cafeïne, theobromine, tannine, saponine en catechine,5 die volgens onderzoeken ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen zouden bezitten. Antioxidanten zijn goed voor de gezondheid; onderzoeken hebben aangetoond dat ze de vrije radicalen neutraliseren die worden geassocieerd met huidveroudering en hartaandoeningen. 6

Guarana kan vermoeidheid verminderen en concentratie verbeteren

Guarana wordt geassocieerd met een beter humeur, beter geheugen en betere mentale alertheid. Er zijn bovendien onderzoeken verricht waaruit bleek dat guarana goed voor de cognitieve gezondheid kan zijn7 door verbetering van het leervermogen en geheugen. Deze werking lijkt op die van ginseng, die ook goed voor de hersenen zou zijn. In een cognitieve studie bleek dat zowel guarana als ginseng het geheugen en testprestaties verbeterden. 8

Heeft guarana bijwerkingen?

Guarana kan over het algemeen veilig worden gebruikt, maar het kan (vooral in grote hoeveelheden) een aantal milde bijwerkingen hebben die u ook zou krijgen na het drinken van teveel koffie.9 Deze bijwerkingen zijn onder andere een verhoogde hartslag of hartkloppingen, slapeloosheid, angst en rusteloosheid, hoofdpijn en rillerigheid.

Guarana als alternatieve bron van cafeïne

Wilt u eens een alternatief drankje voor thee of koffie proberen? Neem dan een drankje met guarana en ontdek zelf waarom de inwoners van de Amazone dit ingrediënt al generaties lang gebruiken. De gezondheidsvoordelen zijn nog niet volledig onderzocht, maar guarana heeft een merkbare stimulerende werking dankzij de cafeïne die de plant bevat. Op basis van de beschikbare studies moeten mensen zelf beslissen of ze deze natuurlijke Braziliaanse oppepper een keer willen uitproberen.

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23981847/ []
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399916/ [] []
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18955289/ []
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874113005771 []
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512008484 []
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19149749/ []
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16533867/ []
  8. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091305704002710 []
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22675703/ []