Kies uw land

Welkom bij de persoonlijke Shop van: Roland Bakker

country icon
country icon

Welkom bij de persoonlijke Shop van: Roland Bakker


Maak een Veerkracht-actieplan met James Ellington

Reading Time: 5 minutes

Wat betekent veerkrachtig zijn?

In welke levensfase u zich ook bevindt, het is onvermijdelijk dat u op enig moment met de ups en downs van het leven te maken krijgt. Veerkracht is het vermogen om met die moeilijke gebeurtenissen om te gaan en er weer bovenop te komen. Het betekent niet dat er geen emotionele onrust of verschillende stressniveaus worden ervaren, het is de manier waarop u met de emotionele pijn en het lijden omgaat die het verschil maakt.

Iemand die regelmatig aan zijn veerkracht werkt, is Olympisch atleet James Ellington. Na een vreselijk motorongeluk kwam hij in een rolstoel terecht en kreeg hij een tegenslag te verwerken die niet alleen zijn carrière maar ook zijn leven op het spel zette. Ondanks deze tegenslag bracht hij de veerkracht en vastberadenheid op om weer omhoog te klimmen tot topsportniveau.

Het is belangrijk om te weten dat het tijd kost om veerkracht op te bouwen. Het is niet iets dat u even kunt doen en vervolgens weer naast u neer kunt leggen. Het is net als het volbrengen van een grote sportieve uitdaging – dat kost tijd, mentale focus, kracht en mensen die achter u staan. U zult onderweg misschien wel een aantal tegenslagen tegenkomen, maar uiteindelijk zult u zien hoe ver u bent gekomen. Er is geen beter gevoel dan dat.

Met dit in gedachten delen we een aantal tips om uw veerkracht te verbeteren en moedigen we u aan om samen met James Ellington uw persoonlijke veerkracht op te bouwen.

Laad op en zorg voor uzelf

Door goed voor uzelf te zorgen, bent u lichamelijk en mentaal voorbereid op situaties die veerkracht vereisen. Het draait allemaal om luisteren naar uw lichaam en uw aandacht richten op uw eigen behoeften en gevoelens. Richt u op activiteiten die u leuk vindt en die voor u ontspannend werken. Dit kan van alles zijn, zoals sporten, deelnemen aan mindfulnessactiviteiten, lezen en wat tijd voor uzelf nemen. Dit is voor iedereen anders.

James’ gekozen actie:

Prioriteiten veranderen voortdurend en het is makkelijk om te vergeten wat tijd voor uzelf te nemen. Ik probeer iets te doen waardoor ik me elke dag goed voel, zoals sporten, eropuit gaan en bijpraten met familie en vrienden. Ik laat mijn gedachten ook graag afdwalen naar onderwerpen waarin ik geïnteresseerd ben om ontspannen en stressvrij te blijven.

Welke actie gaat u ondernemen?: _________________________________________________________________________

Train uw hersenen om zowel de positieve als negatieve dingen te zien

De hersenen zijn nogal complex en soms is het wat moeilijker om de positieve dingen dan de negatieve dingen te zien. Maar waarom is dat zo? Onze hersenen bewaren de blije stofjes (dopamine, serotonine en oxytocine) voor die momenten waarop we ze nodig hebben om te kunnen overleven en geven ze alleen af in kleine hoeveelheden die snel worden opgenomen. Daarom is het belangrijk voor ons om stappen te ondernemen om onze blije stofjes te stimuleren.

Wanneer u zich een weg baant in de richting van positiviteit, waarschuwen uw hersenen u automatisch bij een obstakel op de weg naar het vervullen van uw behoeften. En zodra dat obstakel is overwonnen, komt er weer een volgend obstakel. Om positiever te denken, is er een eenvoudige manier om deze natuurlijke negativiteit om te zetten. Creëer een positiviteitscirkel door drie keer per dag, vijfenveertig dagen lang, een minuut te besteden aan het zoeken naar positieve dingen. Dit creëert een positieve gewoonte in uw hersenen. Let hierbij op invloeden van buitenaf die uw positiviteitscirkel kunnen beïnvloeden, zoals de mensen om u heen, de balans tussen werk en privé, enz.

James’ gekozen actie:

Ik probeer afstand te nemen van negatieve energie of zelfs mijn eigen negatieve gedachten en herinner mezelf eraan dat ik zelf bepaal hoe ik tegen dingen aankijk. Dat gezegd hebbende, is negativiteit in enige vorm (kritiek) noodzakelijk om zelfgenoegzaamheid te voorkomen en kunt u ermee leren omgaan door het belang hiervan te erkennen.

Welke actie gaat u ondernemen?: _________________________________________________________________________

Strek uw mentale spieren door voortdurend te leren

We begrijpen allemaal dat we door veel sporten, tijd, dieet en geduld onze spieren kunnen opbouwen. Als we dit niet doen, verslappen onze spieren. Hetzelfde geldt als we het hebben over onze mentale kracht. Uw gedachten veranderen is slechts één onderdeel, maar u moet ook oefeningen doen om uw emoties op een positieve manier onder controle te houden.

Deze oefeningen kunnen zo eenvoudig of complex zijn als u wilt. Begin met één eenvoudige oefening en doe deze regelmatig – of dit nu iets nieuws is zoals een instrument leren spelen of een hersenkraker of puzzel oplossen. Als u dat eenmaal hebt gedaan, kunt u nieuwe strategieën voor het opbouwen van mentale spieren toevoegen aan uw dagelijkse routine om uw mentale kracht te versterken.

James’ gekozen actie:

Ik voer graag gesprekken met mensen die ik niet ken en die mij tot nadenken stemmen. Op die manier kom ik uit mijn comfortzone van alleen praten met familie en vrienden en krijg ik verschillende meningen te horen over onderwerpen en kan ik deelnemen aan verhelderende discussies.

Welke actie gaat u ondernemen?: _________________________________________________________________________

Blijf sociaal

Een sterk sociaal netwerk om u heen is belangrijk – of dat nu vrienden, familie of collega’s zijn. Uw sociale netwerk fungeert als een beschermende factor in tijden van crisis. Praten met iemand over een situatie zal niet meteen alle zorgen wegnemen maar het stelt u wel in staat om open te zijn over uw gevoelens, hulp te zoeken, positieve feedback te ontvangen en mogelijke oplossingen voor uw problemen te bedenken.

Het hoeft niet altijd face-to-face te zijn. De huidige technologie maakt het veel makkelijker om op elk moment van de dag met mensen van over de hele wereld in contact te komen. Hoewel het leven druk kan zijn en het makkelijk is om uzelf in die drukte te verliezen, om alleen met situaties om te gaan, is het van cruciaal belang om tijd met anderen door te brengen. Het zal uw geest goed doen.

James’ gekozen actie:

Ik zoek altijd graag contact met mijn familie en goede vrienden, omdat ik me bewust ben van de positieve invloed die dat heeft zodra het wat minder goed gaat. Ook contact leggen met andere atleten is belangrijk om moeilijke situaties het hoofd te bieden. Omdat ze mogelijk soortgelijke gevoelens hebben ervaren, kunnen ze echt meeleven en extra motivatie bieden.

Welke actie gaat u ondernemen?: _________________________________________________________________________

Stel doelen

Het belangrijkste wat u moet doen bij het vaststellen van doelen is realistisch blijven, zelfs als er zich een probleem voordoet. Wanneer blijkt dat u door een situatie wordt overspoeld, neemt u een stap terug om te beoordelen wat er nu voor u ligt. Brainstorm over mogelijke oplossingen en verdeel deze vervolgens in haalbare stappen.

Hoewel het belangrijk is om naar het grotere geheel te kijken, kan het creëren van kleinere mijlpalen u helpen uw voortgang te volgen. Het is altijd belangrijk om u bewust te zijn van uw prestaties.

James’ gekozen actie:

Ik heb altijd een hoofddoel in gedachten, maar om dit te bereiken, wil ik het graag opsplitsen in meerdere mijlpalen. Hierdoor kan ik realistisch naar mijn hoofddoel toe werken zonder onnodige druk te voelen, maar wel een gevoel van voldoening ervaren elke keer als ik weer een kleinere mijlpaal heb bereikt.

Welke actie gaat u ondernemen?: _________________________________________________________________________

Reflecteer, reset en herbouw

We weten nooit welke uitdagingen ons te wachten staan, maar het is belangrijk om onze veerkracht te gebruiken om actief vooruit te komen in het leven, of dat nu op fysiek, persoonlijk, professioneel, emotioneel of sociaal vlak is. Als we nadenken over onze doelen is het belangrijk dat we bedenken wat onze leerpunten zijn en dat we deze steeds weer onze kansen laten bepalen. Ongeacht in welke levensfase u zich bevindt, er zijn drie belangrijke stappen die we aanraden om regelmatig te nemen in combinatie met de bovenstaande tips, om uw veerkracht te ondersteunen: reflecteren, resetten en herbouwen.

We hopen dat u het leuk vond om uw actieplan voor persoonlijke veerkracht op te stellen. Volg ons op sociale media om te zien hoe James zijn acties voltooit en vergeet ons niet te taggen in uw activiteiten!