Kies uw land

Welkom bij de persoonlijke Shop van: Roland Bakker

country icon
country icon

Welkom bij de persoonlijke Shop van: Roland Bakker


Ademhalingsoefeningen voor gewichtsverlies

Reading Time: 2 minutes

Hoe ademhalingsoefeningen u kunnen helpen om gewicht te verliezen

Als we denken aan manieren om gewicht te verliezen, denken we meestal aan een goed eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging. Dat is ook logisch. Deze twee factoren zijn immers het meest bepalend voor ons gewicht. Maar wist u dat iets simpels en natuurlijks als ademhaling ons ook kan helpen om kilo’s te verliezen en sneller vet te verbranden? Ademhalingsoefeningen kunnen zelfs een geweldige aanvulling op uw work-outs zijn. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat ze het hele proces voor gewichtsverlies kunnen stimuleren.1

Stress verlagen om gewicht te verliezen

Bij ademhalingsoefeningen komt er meer zuurstof in ons lichaam. Dat helpt om vet in het lichaam te verbranden. Een onderzoek van acht weken toonde aan dat zowel het lichaamsgewicht als de Body Mass Index (BMI) aanzienlijk kunnen dalen als mensen drie keer per week ongeveer 45 minuten ademhalingsoefeningen doen.

Kan honger en trek verminderen

Er zijn aanwijzingen dat mensen die ademhalingsoefeningen doen, mogelijk minder honger ervaren. Daardoor consumeren ze minder calorieën, wat gewichtsverlies stimuleert. Eén onderzoek toonde aan dat ademhalingsoefeningen waarbij mensen hun adem een paar seconden inhouden en tegelijk hun buikspieren aanspannen, de trek kunnen verminderen bij een lege maag.2

Verschillende vormen van ademhaling

Er zijn verschillende soorten ademhalingsoefeningen die u helpen om u meer op uw ademhaling te concentreren en u op het huidige moment te richten. Van al deze typen ademhalingsoefeningen is in onderzoeken aangetoond dat ze stressniveaus verlagen, waardoor ze gewichtsverlies kunnen stimuleren en de hoeveelheid lichaamsvet kunnen reduceren:3

Ademhaling met getuite lippen – Voor dit type ademhaling ademt u langzaam in door uw neusgaten en ademt u vervolgens langzaam uit door uw getuite lippen.

Buikademhaling – Dit type wordt ook wel middenrifademhaling genoemd. Eerst gaat u op uw rug liggen. Plaats uw handen op uw ribbenkast en het bovenste deel van uw borst. Adem uit door uw getuite lippen terwijl u uw buikspieren aanspant.

Vuurademhaling – Bij deze ademhalingsoefening, ook wel bekend als ‘kapalabhati’, ademt u kort maar krachtig uit om lucht uit de longen te persen en ademt u iets langer en rustiger in.

Wisselademhaling – Adem in door het ene neusgat en adem uit door het andere, waarbij u een vinger gebruikt om steeds één neusgat af te sluiten.

Aan de slag met ademhalingsoefeningen

Er is altijd wel een goed moment voor deze oefeningen, want u kunt ze doen op het moment van de dag dat voor u het handigst is: ‘s ochtends na het wakker worden, ‘s avonds voor het slapengaan of in de loop van de dag. U hebt ook geen speciale accessoires of kleding nodig. Het enige wat u nodig hebt, is de wil om aan de slag te gaan. Kies een comfortabele positie. U kunt bijvoorbeeld gaan staan, op een stoel gaan zitten of in bed gaan liggen. Beperk afleidingen tot een minimum: zet uw telefoon in de stille modus en zorg dat kinderen en huisdieren iets te doen hebben. Doe de gekozen ademhalingsoefening eerst een paar minuten. Wanneer u de oefening beter onder de knie krijgt, kunt u de duur van uw sessies verlengen.

De gezondheidsvoordelen van ademhalingsoefeningen

Vaak denken we: een oefening die geen pijn doet of waarmee we ons niet in het zweet werken, heeft vast geen echte voordelen. Maar niets is minder waar! Iets simpels als ademhalen kan allerlei resultaten opleveren, waaronder minder stress, minder trek en meer gewichtsverlies, dus het is zeker de moeite van het proberen waard.

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834183/ []
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871281/ []
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5455070/ []