Minder rommel voor minder stress
Waarom minder rommel zorgt voor minder stress
We weten allemaal hoe goed het voelt om in één oogopslag overzicht te hebben als we een kast opendoen, of aan een bureau te zitten dat niet is bedolven onder papierwerk. Herinnert u zich nog dat u laatst u uw keuken inliep nadat iemand anders had gekookt, en dat overal vieze borden en pannen stonden?
Hoe voelde u zich toen u die chaos in de keuken zag? Voor velen van ons kan zo’n aanblik (zelfs als u er alleen al aan denkt) een hoop onrust en stress opleveren. Ja, we weten (of hopen in ieder geval) dat hij of zij alles netjes schoon zal maken, maar de rommel zorgt toch voor behoorlijk wat spanning tot alles is opgeruimd.
Hoe kan minimalisme helpen om stress te verminderen?
In de afgelopen jaren is de trend van het minimalisme steeds meer in zwang geraakt. Zo zijn er verschillende televisieprogramma’s die mensen volgen die kleiner willen gaan wonen of een groot deel van hun materiële bezittingen de deur uitdoen. Ook socialmedia-accounts komen met allerhande tips om te versoberen.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat het hebben van minder spullen samenhangt met een groter gevoel van tevredenheid. Historisch gezien bezaten onze voorouders aanzienlijk minder spullen dan wij nu. Een chaotisch huis vol spullen leidt tot ontregeling van ons eigen leven.
Oorzaak hiervan kan onder meer zijn dat het hebben van veel ‘spullen’ bijdraagt aan onze mentale belasting. Natuurlijk kunnen we gehecht zijn aan een bepaalde trui of een kunstwerk dat aan de muur hangt. Maar is het wel goed voor onze geestelijke gezondheid om gehecht zijn aan heel veel verschillende spullen? Is het wel zo gezond om gehecht te zijn aan ‘dingen’? Zouden we niet meer waarde moeten hechten aan mensen, relaties en ons eigen welzijn?
Opvoedingsexperts benadrukken meer en meer dat kinderen veel minder spullen en minder activiteiten zouden moeten hebben en in plaats daarvan hun energie moeten kunnen richten op ononderbroken en ongestructureerd spelen.1
Ga rommel niet organiseren; zorg dat er minder rommel is
Hoeveel van de dingen in uw huis gebruikt u zelden of nooit? Als u eens een weekend de tijd neemt om al uw spullen te bekijken en te bepalen of u alles nog steeds nodig hebt, kan dit al enorm helpen om de rommel en de stress te verminderen. Als u moeite hebt met dit idee of niet weet waar u moet beginnen, kunt u een professionele organisator bij u thuis laten komen. Deze kan uw spullen categoriseren, samen met u of voor u.
Krijgt u er nog steeds een warm gevoel van?
De inmiddels beroemde Marie Kondo schreef eerst een boek en was daarna te zien in een internationaal succesvol televisieprogramma waarin ze met verschillende mensen aan de slag ging om hun spullen te ordenen.2 Het mooie van dit programma was dat dit juist gewone mensen waren, geen hamsteraars of mensen met een verzamelwoede. Velen van ons konden zich waarschijnlijk echt identificeren met de verschillende hoofdpersonen.
Capsulegarderobe
Capsulegarderobes zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden bij aanhangers van ethisch verantwoorde en duurzame mode. Het uitgangspunt is om een kleine kast te hebben vol hoogwaardige kledingstukken die klassiek zijn en allemaal met elkaar gecombineerd kunnen worden. Op Pinterest, blogs en Instagram-accounts vindt u allerlei goede ideeën waarmee u zo aan de slag kunt. Sommige garderobes bestaan uit slechts tien kledingstukken die het hele jaar door gebruikt worden!
Als u downsizen naar een dozijn kledingstukken een beetje te gortig vindt of als u het geen prettig idee vindt om maar een paar kleuren kleding in uw kast te hebben, kunt u ook een andere benadering kiezen. U kunt dan, net als bij de methode van Marie Kondo, elk kledingstuk nog een keer aantrekken en in de spiegel kijken om te zien of u er nog steeds een warm gevoel van krijgt. Soms zijn we ineens verliefd op een rok of jasje aan een kledingrek in de winkel. Maar zijn we er ook zo verliefd op als we het zelf aan hebben? Als u er niet blij van wordt, leg het dan op de stapel voor de kringloopwinkel.
Ga minder uit
Het ontwarren van ons sociale leven kan een lastige taak zijn, terwijl velen van ons juist zitten met het omgekeerde en worstelen met eenzaamheid. Maar door onze sociale verplichtingen en vriendschappen in kaart te brengen, kunnen we ruimte in onze agenda creëren voor meer verrijkende activiteiten (thuisblijven en een goed boek lezen bij kaarslicht bijvoorbeeld?) en kunnen we ons richten op de relaties die stress verminderen en ons welzijn vergroten. Het kan een optie zijn om slechts één of twee keer uit te gaan tijdens de werkweek. Als u zichzelf een limiet oplegt, zult u selectiever worden in waar u naartoe gaat en wie u wilt zien.
Eén buitenschoolse activiteit per week per persoon (of kind)
Kinderen van alle leeftijden, maar vooral jonge kinderen, zouden ongestructureerd en ononderbroken moeten kunnen spelen.3 Dat betekent dat ze de ruimte moeten hebben om te creëren en fantaseren met hun speelgoed (of huishoudelijke artikelen, of in de natuur of met de verpakking van het speelgoed!) zonder dat een volwassene zich ermee bemoeit en verwachtingen op het kind projecteert. Als een volwassene een voorwerp (speelgoed, gereedschap, enz.) aan een kind geeft en vertelt of laat zien hoe het moet worden gebruikt, wordt het kind beperkt door deze regels terwijl het zelf misschien andere manieren zou hebben verzonnen om het voorwerp te gebruiken of ermee te spelen.
Als het er niet is, dan denk je er niet aan
Het kan moeilijk zijn om te bepalen of we iets dat we misschien maar één of twee keer per jaar gebruiken, moeten bewaren. Denk bijvoorbeeld eens aan die fondueset die u hebt gekregen als huwelijksgeschenk, of aan de ijsmachine die u een paar jaar geleden hebt gekocht omdat u vast van plan was om culinaire desserts te maken. Hebt u ze echt nodig?
Roep een systeem in het leven om spullen te delen met uw gemeenschap
Als u een goede relatie hebt met bepaalde buren of met een hechte groep vrienden, bespreek dan eens het idee om bepaalde spullen onderling te delen. Op die manier kunnen ook anderen gebruik maken van die fondueset of ijsmachine. Zij hebben misschien ook iets dat u af en toe wilt gebruiken, maar niet vaak genoeg om de aanschaf ervan te rechtvaardigen. U kunt misschien die hoge ladder van uw buurman lenen als u één keer per jaar uw dakgoten schoonmaakt. Of u mag het bijzondere tafelkleed van uw vriendin gebruiken voor dat speciale etentje dat u eens per jaar organiseert.
Probeer minimaliseren niet te zien als iets opgeven, maar meer als uzelf bevrijden van spullen, zodat u zich op de lange termijn beter zult voelen. U kunt het zien als het vasten met tussenpozen van het materialisme. Mensen die ervaring hebben met vasten met tussenpozen, geloven dat het menselijk lichaam is geëvolueerd en geoptimaliseerd om langere perioden van honger af te wisselen met verzadiging. Voedsel, en met name suiker en zoetigheid, is niet altijd zo overvloedig beschikbaar geweest. Onze voorouders hadden ook veel minder spullen, zodat ze hun energie (en hun middelen) konden inzetten voor belangrijkere behoeften.
Het bezit van minder ‘dingen’ zou heel goed de sleutel kunnen zijn tot stressbeheersing.